Äppel päppel skapar exklusiva plagg för barn!

Hur återvunna textilier väljs och bearbetas

|6/04, 2024

Hur återvunna textilier väljs och bearbetas

I det här inlägget får du läsa om hur återvunna textilier väljs och bearbetas för att skapa unika plagg, också kort om cirkulär ekonomi och hur den lilla människan är källan till en sund framtid.

Tanken finns där hela tiden, som en radar med känsliga spröt som önskar finna tyger som på något vis väcker upp en euforisk känsla inom mig. 

Att finna innebär ett sökande vilket i sin tur ibland kan vara en “flax” när tyget dyker upp eller tålmodigt väntande tills man hamnar på rätt plats i stunden.

Det finns oändligt med textilier på oändliga platser

Det är en hisnande tanke när man tänker globalt, på hur mycket som tillverkats tidigare och det som skett senaste årtiondet med “fast fashion” eller som det också kallas på svenska “snabbmode”. Det skapas otroliga mängder tyg.

Det fina i sången är att det alltid kommer att finnas material att skapa nytt av och det är fantastiskt. När jag väljer tyger kollar jag på flera aspekter och väljer bort material som inte håller måttet.

Det lite mer ofina i det hela med återvunna textilier är att allt material som tillhör kategorin “snabbmode” har ett sämre värde i om man vill skapa något nytt. Med tanke på hantering av att utvinna nytt material så är processen en ögonöppnare av stor kaliber. Resurser för råvaror, vatten, kemikalier och energi. Där processen INTE bidrar till en strålande friskare miljö. Utöver det är tygerna och materialen nästan alltid i kategorin “slit och släng”.

Det här är inte bara en ekonomisk fråga (vilket är den yttersta faktorn) utan hur vi, som är den kollektiva massan, som styrs in och av beslut av dem som planerar den snabba produktionen. Konsumenterna vill ha mycket och billigt, för vi matas med reklam och marknadsföring som gynnar “snabbmode” och det i sin tur gynnar dem som håller i slantarna. Ja, så det är visst en stor ekonomisk fråga, som också bidrar till ohälsa på flera plan…

Men vill vi inte ha god hälsa? Jo, absolut vill de allra flesta ha det. Kan det vara så att vi  har svårt att se helheten i detta för det blir inte alltid ett tydligt sammanhang, eller orkar vi inte se och förstå. Det blir för stort. Ofta är det lättare att bara köpa något snabbt och blunda för sanningen. Att plaggen inte är bra för individen här och nu men heller inte i det långa loppet glöms bort.

Känner du till begreppet cirkulär ekonomi? Det är ytterst spännande!

EU har offentliggjort stadgar för att  textilindustrin skall producera textilier som är återanvändbara och hållbara…

Att återanvända är nu mer synliggjort och lagstadgat, det väcker större insikter och nya möjligheter.

Hållbarhet försämrad även hos exklusiva butiker

Vartefter min erfarenhet växer om olika textilier blir jag mer och mer medveten om vikten att ta vara på textilier från svunnen tid.

Materialet i välbevarat bomull, siden, polyester, viskos med mera är av en helt annan kaliber. Jag jämför oftast med plagg som vi handlar idag, i butiker som är välbesökta för en vanlig plånbok, men även från en mer exklusiv butik, så förvånas jag av hur hållbarheten är försämrad.

Plaggen håller inte för tvätt som tidigare, materialet omformas och tappar form. Färgsättningen är också förändrad, färgerna håller inte måttet.

Nu generaliserar jag stort, men det ligger en viktig poäng i detta resonemang och sanning.

Om jag är i en konsumtions situation, så är besluten svårare att ta. Många varv går det i tankesmedjan innan jag bestämmer mig.

Och nästan varje gång (vilket är sällan) blir jag besviken.

Men! det är uträknat, tillverkarna är listiga, de vill ju att jag köper mer…

Så i min garderob hänger en utsökt klänning som jag borde ha sytt själv (blir sen) men som jag blev förälskad i och passade utmärkt in i en festlig tillvaro.

Men jag känner att jag INTE vågar tvätta trots att det går, för jag vet att den kommer att förlora sin glans.

Den lilla människan källan till en sund framtid

Om vi konsumenter gör en liten skillnad så blir det en större skillnad i ett större sammanhang.

Jag vurmar och jobbar för den lilla människan, vilket är källan till en sund framtid. Jag vill veta mer om hur tankarna går, kopplat till värdet av att kunna skapa nytt, finns dessa tankar hos dem? Har vi vuxna väckt upp dessa tankar hos dem?

För att påvisa något nytt och något unikt, som ett plagg kan ge, behöver vi vuxna ta det egna ansvaret för oss själva. Vi är våra barns förebilder och behöver själva föregå med goda exempel.

Därför skall jag ta mig en funderare på hur min garderob ser ut och om det finns något plagg som behöver omskapas eller fräschas till. För när det sker, ger det garanterat en känsla av välbefinnande.

Slutsumman i denna dialog

Jag började med att skriva om hur jag finner tyger men jag hamnade i vikten av att vi tar oss en funderare på hur vi var och en fungerar när det gäller cirkulär ekonomi.

Allt det här är en stor del i varför jag valt att arbeta med “slow fashion” och som en naturlig del har fokus hamnat på vår framtid, våra små. Äppel Päppel kommer alltid ha en passion i att skapa unika kläder för våra små, med en övertygelse om att varje plagg är en investering i en hållbar och lekfull framtid.

Återkoppla gärna till mig om hur du tänker och vad som väcks hos dig när det gäller cirkulär ekonomi.

Här kan du kontakta mig
Skicka ett mail till [email protected]

Eller meddelande på sociala medier:
Instagram @appelpappeldesign
Facebook @appelpappeldesign